Seksualiteit en intimiteit

Printen

Een hypofyseaandoening kan grote invloed hebben op je beleving van seksualiteit en intimiteit én je relatie, ook lang na de behandeling. Hoe groot die invloed is, verschilt per patiënt. De een heeft weinig tot geen behoefte meer aan seks, bij de andere patiënt is er niks veranderd. Ook kunnen vrouwen andere problemen hebben dan mannen. Eén advies geldt echter voor iedereen: praat erover met je partner, je arts en de endocrinologisch verpleegkundige. Op deze pagina hebben we de belangrijkste informatie over dit thema voor je op een rijtje gezet.

 

Films over seksualiteit en en hypofyseaandoeningen

In de onderstaande film vertellen Inge en Shairon over de problemen in hun intieme leven sinds Inge de diagnose acromegalie kreeg.

 

Rien en Wilma zijn al bijna 50 jaar getrouwd, ze zijn ontzettend gek op elkaar, maar de hypofyseaandoening van Rien zorgt dat ze ‘het’ bijna nooit meer doen. In de tweede onderstaande film vertellen ze openhartig over de struggles die ze hebben.

 

Dr. Henk Elzevier is uroloog en tevens seksuoloog. In de onderstaande film legt hij uit hoe je met eventuele problemen in je seksuele relatie als gevolg van je aandoening om kunt gaan.

 

Op 1 november 2020 hebben we ter gelegenheid van Wereld Acromegalie Dag een webinar georganiseerd over seksualiteit en intimiteit met medewerking van prof. Dr. Nienke Biermasz en dr. Henk Elzevier. Je kunt dit webinar terugzien via de onderstaande film.

Artikelen over seksualiteit en hypofyseaandoeningen

Onderstaande artikelen zijn gemaakt door Suzanne Docter op basis van wetenschappelijke artikelen over hypofyseaandoeningen en seksualiteit.

Voor mannen: Voor mannen de invloed van een hypofysetumor op seksualiteit en intimiteit
Voor partners: Voor partners de invloed van een hypofyseaandoening op je seksleven
Voor vrouwen: Voor vrouwen de invloed van een hypofyseaandoening op je seksleve

Handige websites over seksualiteit

Op de website van Sick and Sex vind je veel informatie voor mensen die ziek zijn en merken dat hun seksualiteit hierdoor ook verandert.

Op de site van de Nederlandse Vereniging van Seksuologie vind je een overzicht van medisch seksuologen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met een ziekte. Het is aan te bevelen op zoek te gaan naar een seksuoloog die bij voorkeur samenwerkt met het ziekenhuis waar je onder behandeling bent voor je hypofyseaandoening, zodat de seksuoloog makkelijk kan overleggen met je behandelend endocrinoloog. Op deze site vind je ook meer informatie over de vergoeding van een seksuoloog door je zorgverzekering.

Een rol voor de verpleegkundige en endocrinoloog

Soms kan het voor zorgprofessionals lastig zijn om het gesprek aan te gaan over seksualiteit met de chronisch zieke patiënt. Toch is dit een onderwerp dat bespreekbaar moet worden gemaakt, omdat het vaak van grote invloed is op het dagelijks leven van de patiënt. Er bestaan bijscholingstrainingen voor zorgpersoneel om te leren hoe je het beste zo’n gesprek kunt aangaan. Wat zeg je wel, wat zeg je niet. Consulent seksuele gezondheid Nienke Dekkinga vertelt kort over de bijscholing in onderstaand filmpje.

Kinderwens

Wanneer de geslachtshormonen uitvallen als gevolg van een hypofyseaandoening kan het lastiger zijn voor stellen om zwanger te worden. Meer achtergrondinformatie over zwanger worden met een hypofyseaandoening vind je in onze informatiebibliotheek.

Informatiebibliotheek

Raadpleeg ook eens de artikelen over seksualiteit in onze informatiebibliotheek.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk