Seks, een probleem bij hypofysepatiënten? (artikel)
Printen
Uit: Hyponieuws 1 – 2014
Seksualiteit is voor een groot deel hormonaal bepaald en veel hypofysepatiënten geven aan dat ze problemen met seks ervaren. DHEA kan helpen, maar dr. Marleen Kars is heel duidelijk: DHEA is geen wondermiddel om je seksleven te verbeteren.
In diverse (lifestyle) bladen lezen we: zin in seks moet je maken. Dat klinkt niet echt romantisch. Maar als we wachten op het verlangen zoals we dat kennen van de prille verliefdheid, dan kunnen we helaas wachten totdat we een ons wegen.
De tips
Seks is een zaak van twee mensen. Die moeten er samen proberen uit te komen en samen leren genieten. Natuurlijk is het niet fijn wanneer je partner wel behoefte heeft aan seks en jij niet. Maar wees niet bang om daar toch over te praten, ook al ben je misschien allang blij dat het onderwerp inmiddels wat naar de achtergrond is verdwenen. Wacht niet totdat je prikkels ervaart, maar ga op zoek naar prikkels. Dat kun je bijvoorbeeld doen door herinneringen met je partner op te halen, een erotisch verhaal te lezen of te fantaseren. Je kunt ook samen op zoek naar prikkels: neem een douche samen, masseer elkaar en ervaar wat er gebeurt. Er blijken nogal eens misverstanden te bestaan over wat de ander fijn vindt. Laat merken wat je lekker en vervelend vindt.
Onderzoek naar seksuele motivatie
Psychologe Stephanie Both deed onderzoek naar seksuele motivatie, in het bijzonder naar het ontstaan van zin in seks. Haar bevindingen geven aan dat seksueel verlangen gaat om de juiste seksuele prikkeling. Met andere woorden: je krijgt zin in seks door seks te hebben, niet door te wachten totdat je zin hebt.
Both wil meer duidelijkheid verschaffen over de triggers van ons seksuele verlangen: ‘Er moet bij iemand een bepaalde gevoeligheid voor seksuele prikkels aanwezig zijn om seksueel gemotiveerd te raken. Hormonen spelen daarin een rol, maar het is ook duidelijk dat prikkelende factoren in de omgeving, die motivatie in gang kunnen zetten. Als wetenschappers beter begrijpen onder welke omstandigheden seksueel verlangen sterker of zwakker kan worden, kan dat misschien helpen bij het behandelen van storingen in dat verlangen. De stof dopamine, die het menselijk lichaam aanmaakt wanneer het bijvoorbeeld genot of blijdschap ervaart, kan ook een belangrijke rol spelen.’