Gevolgen schildkliermedicijn niet altijd herkend (artikel)

Printen

Uit: Hyponieuws 1 – 2019

Uit een publicatie van de World Health Organization (WHO) blijkt dat het gebruik van levothyroxine angst en paniekaanvallen kan veroorzaken. Dergelijke aanvallen worden alleen niet altijd gelinkt aan levothyroxine, waardoor mensen soms onnodig lang rondlopen met klachten. De publicatie is gebaseerd op ontvangen meldingen van bijwerkingen.

Een paniekaanval kan het beste worden omschreven als een golf van intense angst die plotseling optreedt. Meestal duurt zo’n aanval enkele minuten tot een half uur en zakt daarna weer af. Hij kan gepaard gaan met onder andere hartkloppingen, transpireren, trillen of beven, misselijkheid of maagklachten en duizeligheid, en wordt dan ook als enorm heftig ervaren. Er is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar waarschijnlijk ontstaat een paniekaanval door een combinatie van oorzaken zoals erfelijkheid, een ingrijpende gebeurtenis en hormonen.

Bijwerking van levothyroxine

Soms kan een medicijn ook dergelijke aanvallen veroorzaken. In de publicatie van de WHO worden angst en paniekaanvallen als bijwerking van levothyroxine beschreven. Hartkloppingen, trillen en zweten zijn bekende bijwerkingen van levothyroxine. Ze komen regelmatig voor als de dosering van levothyroxine te hoog is. Deze klachten worden doorgaans als zodanig herkend door arts en patiënt. Maar wanneer deze symptomen deel uitmaken van een paniekaanval, wordt de relatie minder snel gelegd met het medicijn. Dit kan ertoe leiden dat mensen onnodig lang door blijven lopen met klachten, met als gevolg een aanzienlijke impact op hun welbevinden en dagelijkse activiteiten.

Kwaliteit van leven

De aanvallen kunnen een behoorlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Een vrouw van 28 jaar startte met de behandeling met levothyroxine en ontwikkelde geleidelijk symptomen van angst en paniekaanvallen. Deze klachten zorgden ervoor dat ze steeds minder goed functioneerde en haar werk nog maar voor vijftig procent kon uitvoeren. Na meer dan een jaar legde zij zelf de link met het gebruik van levothyroxine. De dosering werd aangepast, waarna de klachten afnamen en niet meer terugkwamen.

Goed instellen is goed samenwerken

Heb je last van angst of paniekaanvallen? Vertel dit dan aan je arts en bespreek samen de mogelijke oorzaken voor de klachten. Bespreek hierbij ook het gebruik van al je medicijnen. In het geval van levothyroxine kunnen de klachten te maken hebben met de dosering daarvan. Het kan zijn dat de dosering net iets te hoog is waardoor de bloedwaarden wel tussen de normaalwaarden liggen, maar je toch klachten ervaart. En dat kan, want binnen de normaalwaarden heeft iedereen zijn eigen individuele optimale bloedwaarde. Misschien is het nodig de dosering nog nauwkeuriger in te stellen. Pas doseringen echter nooit op eigen initiatief aan, maar overleg altijd eerst met je arts.

Bijwerking? Melden!

Elk medicijn geeft kans op bijwerkingen. Het verschilt per persoon of en welke klachten optreden. Om de veiligheid van medicijnen goed te kunnen bewaken, is het belangrijk dat je ervaringen met bijwerkingen deelt met Bijwerkingencentrum Lareb.

Waarom melden?
Voordat  een  medicijn  wordt  toegelaten  (registratie), komen bijwerkingen deels naar voren tijdens onderzoek, maar niet allemaal. De bijwerkingen die uit het onderzoek naar voren komen, worden vermeld in de bijsluiter. De overige worden verzameld door informatie uit meldingen. Zo komt er steeds meer kennis beschikbaar. De link tussen paniekaanvallen en levothyroxine is zo ook aan het licht gekomen.

Wanneer melden?
Meld die bijwerkingen van medicijnen, vaccins en andere gezondheidsproducten, waarvan je vindt dat zorgverleners en patiënten het ook moeten weten. Dit kunnen nieuwe en onbekende klachten zijn, maar ook informatie over bekende bijwerkingen is welkom. Denk hierbij aan ernst, beloop of het risico van het niet (h)erkennen van de klacht in de praktijk. Ook als je niet zeker weet of jouw klacht een bijwerking van je medicijn is, kun je toch een melding doen.

Wat gebeurt er met mijn melding?
Bijwerkingencentrum Lareb bekijkt elke melding afzonderlijk en verwerkt en registreert deze anoniem. De analyses van deze meldingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot waarschuwingen of aanpassingen in de bijsluitertekst.

Hoe melden?
Ga naar www.mijnbijwerking.nl of gebruik de app Bijwerking

 

Bronnen:

  1. PsyQ. Wat is een paniekaanval? Via: www.psyq.nl/angststoornis/veelgestelde-vragen/wat-is-een-paniekaanval
  2. Abadie D., Essilini A., et al. Drug induced panic attacks: Analysis of cases registered in the French pharmacovigilance database Via: doi.org/10.1016/j.jpsychires.2017.02.008
  3. CBG. SPC Euthyrox. db.cbg-meb.nl/smpc/h09009_smpc.pdf
  4. WHO. WHO Pharmaceutical Newsletter No.2, 2017.

 


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk