(Pan)Hypopituïtarisme (hormoonuitval): symptomen en klachten
Printen
Bij (pan) hypopituïtarisme vallen een of meerdere hypofysehormonen uit. Dit wordt meestal veroorzaakt door een hypofyseadenoom, door bestraling of operatie of ander hersenletsel.
Veelvoorkomende klachten bij hormoonuitval
Afhankelijk van welk hormoon uitvalt, kun je last hebben van onderstaande klachten:
- Een verstoorde aansturing van de schildklier kan onder andere klachten veroorzaken als vermoeidheid, gewrichtspijn, kouwelijkheid, gebrek aan eetlust, gewichtsveranderingen en energieproblemen.
- Een verstoorde aansturing van de bijnieren kan onder andere leiden tot te veel / te weinig aanmaak van cortisol met als reacties vermoeidheid en gewrichtspijn, problemen met de energiehuishouding en herstel van het lichaam na inspanning. Een tekort aan dit hormoon heet bijnierschorsinsufficiëntie. Een acuut tekort aan cortisol kan leiden tot een lage bloeddruk en een shock (Addisoncrisis). Dit kan levensbedreigend zijn.
- Wanneer de werking van de geslachtshormonen die onder andere de eierstokken en de zaadballen aansturen verstoord is, kunnen klachten ontstaan zoals impotentie, onvruchtbaarheid en onregelmatige menstruatie.
- Wordt er onvoldoende groeihormoon geproduceerd, dan kan dit leiden tot problemen met gewicht, de energiebalans, de suikerstofwisseling, de handhaving van de balans tussen spier- en vetmassa, de vetstofwisseling, de hartfunctie en vermoeidheid.
- Een tekort aan antidiuretisch hormoon (ADH) kan onder meer leiden tot een verstoring van de waterhuishouding, veel dorst, uitdroging, nachtelijk plassen en vermoeidheid. Deze aandoening wordt diabetes insipidus genoemd.
Overige klachten bij panhypopituïtarisme
Veel mensen met (pan)hypopituïtarisme hebben naast de klachten door de verstoorde aansturing van hypofysehormonen, ook last van algemene klachten:
- Gewichtstoename – Gewichtstoename bij een normale, verminderde of juist toegenomen eetlust
- Seksuele problemen – Seksuele problemen en minder zin in seks. Mensen met een kinderwens krijgen te maken met vruchtbaarheidsproblemen.
- Gevoelsleven – Is de hormoonhuishouding verstoord, dan raakt ook het gevoelsleven ontregeld. Veel mensen met (pan)hypopituïtarisme hebben last van depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. Sommigen worden sneller emotioneel, boos of geïrriteerd dan vroeger.
- Slaapproblemen – Verstoring van het normale slaappatroon, waardoor overdag de kans bestaat dat je in slaap valt en je ‘s nachts vaak wakker ligt.
Let op: deze symptomen komen niet bij iedereen met hypopituitarisme voor. Ook de intensiteit van de klachten verschilt per persoon.
Overige pagina's over (pan)hypopituitarisme
(Pan)hypopituïtarisme (hormoonuitval): diagnose en behandeling
(Pan)Hypopituïtarisme (hormoonuitval): medische centra
(Pan)Hypopituïtarisme (hormoonuitval): naslagwerk
(Pan)Hypopituïtarisme (hormoonuitval): voor naasten
Anderen met (pan)hypopituïtarisme (hormoonuitval)
Leven met (pan)hypopituïtarisme (hormoonuitval)