Stelling: Meer schildkliermedicijn is nodig bij onbehandelde coeliakie (artikel)

Printen

Uit: Hyponieuws 2 – 2022

Heb jij moeite om je schildklierwaarden stabiel te krijgen? Wat je eet, drinkt en slikt heeft invloed op de opname van levothyroxine, maar ook sommige andere onderliggende aandoeningen, waaronder coeliakie.

Bij de auto-immuunziekte coeliakie is de dunne darm chronisch ontstoken en verdwijnen de darmvlokken. Het gevolg is dat mensen met deze ziekte voedingsstoffen en medicijnen – waaronder levothyroxine – minder goed opnemen via de dunne darm. Een glutenvrij dieet biedt dan uitkomst.

Levothyroxine en coeliakie

Onderzoek van Virili et al. toont aan dat patiënten met zowel de ziekte van Hashimoto (trage schildklier) als coeliakie – in vergelijking met patiënten met alleen een trage schildklier – bijna 50 procent meer levothyroxine nodig hebben om de TSH-streefwaarden te bereiken. Een mogelijke verklaring hiervoor is een slechtere opname van levothyroxine bij onbehandelde coeliakie. Een verhoogde behoefte aan levothyroxine loste namelijk op na het overstappen op een glutenvrij dieet. Andere onderzoekers suggereren dat patiënten die een hoge dosis levothyroxine nodig hebben voor het bereiken van een normale TSH-waarde, ook meer kans hebben op coeliakie.

Effect van glutenvrij dieet

In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen – zoals bacteriën, virussen en gisten. Deze beschermen ons tegen ziekteverwekkers en helpen bij de vertering van vezels. De samenstelling ervan kan op allerlei manieren veranderen onder invloed van wat we eten. Zo verandert ze ook door een glutenvrij dieet, vooral wat betreft de micro-organismen die betrokken zijn bij de koolhydraat- en zetmeelstofwisseling.

Met name mensen met coeliakie kunnen een slechte opname van levothyroxine hebben. Zelfs milde coeliakie leidt soms al tot een hogere behoefte aan levothyroxine. Een glutenvrij dieet kan dit proces omkeren.

Advies

Vermoed je dat je levothyroxine slecht opneemt? Stap dan niet zomaar over op een glutenvrij dieet, maar laat je eerst in overleg met je arts testen op coeliakie. De slechte opname kan immers ook worden veroorzaakt door je dieet, andere medicatie of supplementen. Het is ook niet verstandig om een glutenvrij dieet te volgen als dat niet nodig is; zo’n dieet is ingewikkeld en de kans op een tekort aan voedingstoffen is groot. Heb je inderdaad coeliakie? Laat je dan goed begeleiden door een diëtist.

De stelling ‘Meer schildkliermedicijn is nodig bij onbehandelde coeliakie’ is dus juist.

 

Bronnen
• Voedingscentrum www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/gluten-en-het-glutenvrij-dieet.aspx
• Virili C et al. The effect of celiac disease on the absorption of levo thyroxine tablets. J Clin Endocrinol Metab. 2012; 97: E419-E422
• Bonder MJ et al. The influence of a short-term gluten-free diet on the human gut microbiome. Genome Medicine 2016; 8: 45


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk