Veelgestelde vragen Addisoncrisis (Bijniercrisis)
Printen
Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Je kunt altijd contact opnemen met onze lotgenotencontactpersonen. Ook kun je veel informatie over Addisoncrises (Bijniercrises) vinden op de site van BijnierNET.
Wat moet ik doen als ik een Addisoncrisis (Bijniercrisis) dreig te krijgen en er geen volwassene in de buurt is, maar wel kinderen?
Laat een kind direct de hulp inschakelen van een volwassene. Maak hierover afspraken met meerdere buren en zorg dat zij goed voorbereid zijn. Maak hierover ook van tevoren afspraken met je eigen kind(eren). Laat je kind anders direct het noodnummer van de huisarts bellen, zodat zij het verder kunnen oppakken. Bellen naar 112: laat altijd een volwassene bellen, niet een kind. Op 112 komen namelijk vaak valse meldingen (van kinderen) binnen.
Waar vind ik informatie over de Addisoncrisis (Bijniercrisis) in andere talen?
Op deze site staat de Addisoncrisisbrief in allerlei talen, zelfs in het Thais!
Wat gebeurt er als de ambulance komt?
In iedere ambulance is een noodspuit hydrocortison aanwezig en een hydrocortisonprotocol. De zorgverleners weten wat ze moeten doen. Als het goed is heb je jezelf de noodinjectie al gegeven. Mocht dat niet het geval zijn, dan krijg je die toegediend. Vervolgens word je naar het ziekenhuis gebracht, zodat je daar verder kan worden onderzocht en in de gaten gehouden. Gaat alles goed? Dan mag je snel weer naar huis. In dit artikel over het ambulance-protocol van de NVACP lees je er meer over.
Toen mijn partner de noodinjectie wilde toedienen, brak de naald af … Wat moet je dan doen?
Het is makkelijk om deze situatie voor te zijn door meerdere naalden in huis te hebben. Vraag het aan je apotheek. Ook wanneer de naald op de grond valt, is het fijn als je een schone kunt pakken.
Waarom moet bij stress de dosering van de hydrocortison aangepast worden?
Bij verhoogde stress moet het lichaam zo goed mogelijk worden beschermd tegen de gevolgen van de stress. Stress kan het lichaam namelijk zowel geestelijk als lichamelijk uitputten, met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk de dosering hydrocortison op zo’n moment aan te passen. Tijdelijk iets te veel hydrocortison is minder erg dan te weinig. Denk eraan dat een Addisoncrisis (Bijniercrisis) ook sluimerend kan optreden. Vooral mensen die alleen wonen moeten goed opletten.