Diëtist

Printen

Zwaarlijvigheid is een veelvoorkomend probleem bij mensen met hypofyseaandoeningenHypopituïtarisme vertaalt zich bijvoorbeeld makkelijk in zwaarlijvigheid. In het algemeen neigen patiënten met hypopituïtarisme (uitval van een of meerdere hormonen) tot meer energieinname dan gemiddeldDit kan komen doordat het ‘verzadigingsgevoel’ beschadigd is, bijvoorbeeld door tumoringroei of door schade als gevolg van de behandeling, zoals na bestraling of operatie. 

De werking van de hypofyse
De hypofyse stuurt verschillende organen in het lichaam aan met behulp van hormonen

Obesitas bij mensen met een hypofyseaandoening  

Bij mensen met een hypofyseaandoening komt het voor dat men, ondanks een goede leefwijze, toch niet afvalt. Mogelijke oorzaken zijn: 

  • Een niet goed functionerende hypothalamus kan het hongergevoel verstoren. Volgens endocrinologen komt dit zelden voor en heeft de gewichtstoename meestal een andere oorzaak. 
  • Wanneer de hypothalamus is beschadigd, kan dit ertoe leiden dat de fijnregeling van de energiebalans niet goed meer functioneert. 
  • Te weinig schildklierhormoon, te weinig groeihormoon of te veel cortisol in het bloed kan zorgen voor een toename van het gewicht. 
  • Een niet goed functionerende hypofysof hypothalamus kan er voor zorgen dat het lichaam te veel vet en/of vocht opslaat. 
  • Te veel groeihormoon in het bloed zorgt ook voor gewichtstoename.   
  • Gebruik van bepaalde medicijnen. 
  • Een tekort aan vitaminen en mineralen. Hierdoor kan het lichaam de voeding niet optimaal gebruiken.

Leren omgaan met zwaarlijvigheid 

Mensen met een hypofyseaandoening hebben vaker dan gemiddeld moeite met het nemen van initiatief. Dit kan het opstarten en onderhouden van lichamelijke inspanning en een gezond leefpatroon verhinderenMensen met een hypofyseaandoening kunnen dus inderdaad dik worden zonder dat men daar zelf ‘schuld’ aan heeft. Het leren omgaan met dit gegeven is voor velen een grote uitdaging.

Interessante video’s en artikelen over obesitas en hypofyseaandoeningen

Onderstaande presentaties van Prof. dr. Liesbeth van Rossum en Dr. Kirsten Berk zijn de moeite van het bekijken waard. Check ook de artikelen over zwaarlijvigheid in onze informatiebibliotheek!


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk