Eddie: ik heb na mijn behandeling een goede balans gevonden in mijn werk (artikel)
Printen
Zeven jaar geleden zag Eddies leven er nog heel gewoon uit. Hij had alles op de rit:’ een lieve vrouw en zoon, prima woning in een leuke wijk en een fijne baan als docent lichamelijke opvoeding op een praktijkschool. Daarnaast lekker sporten, tijd met vrienden en familie doorbrengen en zo nu en dan op vakantie.
Uitrusten in materialenhok
Tot hij last krijgt van klachten, steeds vermoeider wordt en stress gerelateerde problemen krijgt. Symptomen van een hypofyseadenoom, waardoor er een groot overschot aan cortisol in zijn lichaam opbouwt. Het gaat van kwaad tot erger en de diverse klachten stapelen zich op. Ondanks zijn klachten gaat hij toch gewoon naar zijn werk. ‘Tussen de lessen door lag ik uit te rusten in het materialenhok van de gymzaal, om het enigszins vol te houden. Maar natuurlijk hield dit geen stand. Toen ik besefte dat ik mijn werk niet meer kon doen brak er iets in me. Ik voelde me compleet knock-out geslagen’, vertelt Eddie open.
Maar toch duurt het nog tweeënhalf jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Wat volgt zijn veel afspraken bij uiteenlopende specialisten. Eddie beleeft die tijd als de hel op aarde. Zijn gezondheid gaat steeds verder bergafwaarts. ‘Al die tijd heb ik mij proactief opgesteld, want ik wilde duidelijkheid. Ik las medische publicaties en verdiepte mij in zo’n beetje alles wat met gezondheid en genezing te maken had. Ik had een waslijst aan klachten en als dieptepunt lukte het zelfs niet meer om een broodje pindakaas te smeren. Ik kon gewoonweg niet ordenen wat ik eerst moest pakken: een bord, brood of pindakaas.’
Na lang zoeken volgen eindelijk de diagnose en een succesvolle behandeling. Tijd om weer te trainen! Voor Eddie bekend terrein, alleen speelt alles zich nu af op andere velden met andere spelregels. Van sport specifiek naar persoon specifiek en van wedstrijdgericht naar gezondheidsgericht. Hij start aan zijn langste en moeilijkste hersteltraining, want hij wil beter worden. Beter in de zin van gezondheid en beter in de kennis en toepassing van een gezonde mindset en levensstijl.
Aan het werk
Het trainen bestaat in het begin nog uit een rondje om het huizenblok wandelen. En een kinderboekje uitlezen vergt soms al het uiterste van zijn cognitieve vermogen. Maar het doel is weer terugkeren in een actief werkend leven. ‘Zo gebroken als ik was toen ik niet meer kon werken, zo fantastisch voelde ik me toen ik het werk weer kon oppakken.’ Nog even denkt Eddie om als data-analist te gaan werken, een keuze ‘vanuit het hoofd’. Maar uiteindelijk kiest hij met zijn hart, voor hetgeen waarvoor hij ging studeren aan de Academie voor Lichamelijk Opvoeding en sport (ALO): het openen van een fitnessstudio. Vanaf dat moment legt hij bewust al zijn focus hierop.
Twintig jaar na de ALO reageert hij op een advertentie voor ondernemers bij fit20 en daarna gaat alles in een sneltreinvaart. Het concept sluit aan bij het moment waarop hij nu in het leven staat. Hij ontmoet mensen met een enorme passie voor fit en gezondheid. ‘Dit voelt goed, hier ga ik voor!’ Met financiële ondersteuning van het UWV en een begeleidingstraject bij Startwijzer in Hoorn start Eddie zijn studio. ‘Startwijzer was voor mij een goed klankbord.’ Toch zijn dit allemaal zakelijke ondersteuningen en geen ondersteuning in hoe je zoiets aanpakt na een ingrijpende ziekte. ‘Gelukkig beschik ik van jongs af aan over een groot doorzettingsvermogen, waarschijnlijk ontstaan om een gebrek aan aangeboren talent te compenseren’, lacht Eddie. Een paar maanden later wordt zijn jeugddroom werkelijkheid en opent hij zijn studio in Rotterdam-Oost. Vanaf de opening liep de studio goed. ‘Er komen mensen die gemotiveerd zijn aan hun gezondheid te werken. Dat enthousiasmeert mij enorm.’ Onlangs vierde hij het éénjarig bestaan van zijn onderneming.
Als ondernemer is Eddie prima op zijn plek. ‘Door mijn ziekte kon ik de betekenis van mijn leven evalueren, waar mijn passies liggen en wat ik zou willen. Juist hierdoor kon ik vooraf goed de risico’s overzien en een besluit nemen. Ik ben mij bewust van de spannende kant van het ondernemen, maar van nature ligt mijn focus op de positieve ontwikkeling van mijzelf en mijn bedrijf. Ik vind het leuk en word er enthousiast van.’
Lummeltijd
Eddie voelt zich gesteund door zijn vrouw, gezin, familie en omgeving. Zijn vrouw is ook ondernemer en werkt vanuit huis. Dat is fijn, want Eddie maakt lange dagen: van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 21:30 uur en op zaterdag in de ochtend. Als het even kan houdt hij tijd vrij voor de kinderen, bijvoorbeeld om zijn dochter naar zwemles te brengen. Hij zorgt nog steeds voor een goede balans voor zichzelf door voor voldoende afwisseling te zorgen in het werk en neemt zo nu en dan even de tijd om tien minuten ‘niks’ te doen. Die noemt hij zijn ‘lummeltijd’. ‘Zoals een kind ”mindfull” naar een stuk speelgoed kijkt, doen volwassenen bijna nooit meer bewust even niks. Maar juist dan ontstaan de meest creatieve gedachten. Dat is mijn “balansmoment”.’
Eddie weet heel goed dat je als ondernemer moet investeren om het maximale eruit te halen. Hij weet ook heel goed dat hij relatief weinig last heeft van zijn ziekte. ’Ik geef trainingen in blokken van twintig minuten, de ene keer twee uur achter elkaar, de andere keer wat korter of langer.’ Ter afwisseling doet hij bijvoorbeeld zijn administratie op de computer terwijl hij op de loopband wandelt. Zo blijft hij lekker in beweging.
Met zijn ziekte, herstel en ondernemerschap gaat Eddie vrij analytisch om. ‘Ik kijk naar wat ik als mens nodig heb om gezond te functioneren en gezond te blijven. Ik overdenk hoe het komt dat bepaalde processen lopen zoals ze lopen – en waarop je gedurende de dag geen invloed hebt – en accepteer dit. Mijn concentratie is terug, ik kan mijn administratie zelf doen en de personal training is voor mij minimaal belastend. Zodoende is dit allemaal prima te managen met mijn gezondheid.’ Bovendien is Eddie extra gemotiveerd mensen fitter en gezond te maken. ‘Ik heb daar een duidelijke drive in, altijd al gehad. Mijn werk en persoonlijke leefstijl matchen.’
Tips
Starten als zelfstandig ondernemer vanuit (deel)herstel is helaas niet voor iedereen met een hypofyseaandoening weggelegd. Denk jij dat jouw ziekte het toelaat? Doe dan je voordeel met onze adviezen:
- Tips van Eddie: ‘Kijk vooraf naar je fitheid, focus en energie. Zie je dat je fysiek en mentaal actief kunt zijn? Steek het dan in iets waar je ook energie uithaalt. Wat is je passie, je drive? Ontdek waar je hart sneller van gaat kloppen.’
- Zorg voor afwisseling in je werk, geniet van kleine positieve ontwikkelingen en neem ‘lummeltijd’ om de creativiteit en balans te behouden.
- Bespreek je keuze met het UWV. Er zijn mogelijkheden om een eigen onderneming te starten met behoud van uitkering. Uiteraard onder bepaalde voorwaarden, maar deze geven een goede basis en een veilig vangnet.
- Praat met financiële instanties en verzekeraars en richt jouw toekomstige financiële situatie in naar jouw wensen en mogelijkheden.
- Laat je begeleiden door een bedrijf als Startwijzer.
Neem hiervoor contact op met de Kamer van Koophandel of een re-integratiebureau in jouw regio.
Noot van de redactie
De namen van de betrokkenen en plaatsnamen in dit artikel zijn gefingeerd, om de privacy van de geïnterviewden en hun naasten te beschermen. In ons kwartaalblad Hyponieuws heeft het artikel met de originele namen van de betrokkenen gestaan.