Algemene informatie: met medicijnen op reis (artikel)

Printen

Hyponieuws 2013

Stel: u bent in het buitenland en u raakt uw medicijnen kwijt. Of u krijgt een ongeluk en belandt in het ziekenhuis. Voor de meeste hypofysepatiënten een beangstigende gedachte. Doe er daarom zelf alles aan om behandelaars ter plaatse van de juiste informatie te voorzien, zodat u de juiste medische behandeling krijgt, in binnen- en buitenland.

Als vuistregel geldt: wie het gevaar loopt buiten bewustzijn te raken (of anderszins niet meer aanspreekbaar te zijn), doet er verstandig aan z’n medische gegevens op het lichaam te dragen. Een ambulancemedewerker zal altijd eerst naar zo’n document of sieraad op zoek gaan.

Een penning, medaillon of papiertje dat u bij u draagt, heeft als logisch voordeel dat u het altijd bij de hand hebt. Tenzij het net in de koffer zit die gestolen wordt of zoekraakt. Laat in ieder geval thuisblijvers of reispartners weten hoe ze in noodgevallen over uw medisch dossier kunnen beschikken.

Medicijnpaspoort

Met een (gratis) uitdraai van uw medicijnen (medicijnpaspoort) van de apotheek, heeft u altijd een volledig document met al uw medicatiegegevens op zak. Wanneer u een arts of specialist bezoekt, kan deze in een oogopslag zien wat uw totale geneesmiddelgebruik is en hiermee rekening houden bij de behandeling. Naast de gegevens over uw geneesmiddelen staan ook uw persoonlijke gegevens, eventuele chronische aandoeningen, allergieën en/of overgevoeligheden in het paspoort. Ook de adresgegevens van de apotheek staan in het paspoort, zodat er bij vragen contact opgenomen kan worden. Daarnaast kunnen medici in elk ander land in uw medicijnpaspoort lezen welke geneesmiddelen u gebruikt, wanneer er zich op vakantie complicaties voordoen. De naam van het geneesmiddel staat namelijk altijd onder de internationale stofnaam in het paspoort.

Deze uitdraai van uw medicijnen (medicijnpaspoort) van de apotheek is geen officieel document en het heeft geen officiële status bij het vervoer van medicijnen over de grens.

Verandert er iets in uw medicatie? Geef deze wijziging dan meteen door aan uw apotheek. En vraag dan weer een nieuwe uitdraai van uw medicijnen (medicijnpaspoort). Zo bent u altijd in het bezit van een actueel en correct overzicht.

Europees medisch paspoort

Alles in één duidelijk te herkennen document ter grootte van een paspoort, met rubrieken in elf Europese talen. In een EMP staan behalve het medicijngebruik ook gegevens over allergieën, chronische ziekten, gezondheidsproblemen, wie de behandelend arts is en wie in dringende gevallen gewaarschuwd moet worden. U kunt het in laten vullen door uw huisarts. Tegen geringe kosten verkrijgbaar bij huisartsen, apotheken, medisch specialisten, GGD’s, patiëntenverenigingen, medische hulpdiensten en sommige (reis)boekhandels.

SOS talisman

Hanger aan halsketting, armband of als broche met daarin een strookje papier dat lang genoeg is om zowel de medische voorgeschiedenis als de medicijnen te noteren. Het is onder meer verkrijgbaar bij ANWB, juweliers, apotheken en drogisterijen. Twee miljoen keer verkocht in Nederland. Voordelen zijn dat het compact is en dat u de eerste-hulp-informatie op het lichaam draagt.

Stichting Witte Kruis

De alarmmiddelen (penning/ketting/armband etc) van de Stichting Witte Kruis bevatten alle medische informatie die relevant is bij een spoedgeval. Daarnaast wordt het internationale telefoonnummer van de alarmcentrale van de Stichting vermeld. Hulpverleners kunnen via dit telefoonnummer 24 uur per dag het volledige spoeddossier opvragen van deelnemers van de Stichting. Het dossier wordt dan uitgedraaid en doorgestuurd, zodat behandelend personeel ter plekke direct kennis kan nemen van de inhoud. Eén keer per jaar worden de gegevens gecontroleerd. Het is te bestellen via www.wittekruis.nl.

ICE (In Case of Emergency) in GSM

Creëer in uw mobiele telefoon (GSM) een adres onder de naam “ICE” (In Case of Emergency). Onder deze naam zet u het telefoonnummer van de persoon die geïnformeerd moet worden in geval van nood. Met deze internationaal erkende codeletters weten politie, de ambulance medewerkers, de dokter, enz… steeds wie ze moeten contacteren. Indien u meerdere nummers wilt opslaan, maak dan gebruik van de namen ICE1, ICE2, ICE3 ,…

Hydrocortison op reis

Aangeraden wordt om bij een verre reis naar plekken waar het warm en vochtig is (bijvoorbeeld Zuid Oost Azië) extra hydrocortison te nemen. Voor u weggaat alvast verdubbelen en de eerste dagen daarna ook.

Reactie van een endocrinoloog: ‘Sommige mensen schieten makkelijker in een Addisoncrisis dan anderen. Je kunt er niet voorzichtig genoeg mee zijn. Draag een SOS medaillon en instrueer je reisgezelschap over het geven van een noodinjectie. Zorg goed voor jezelf en doe dat van tevoren, want als je eenmaal een crisis hebt ben je er misschien niet meer toe in staat. Als je niet kunt praten of bewusteloos bent moeten hulpverleners ook weten dat je hydrocortison gebruikt, anders kan dit zeer ernstige gevolgen hebben.’

Informatie van vliegtuigmaatschappijen

De informatie op websites van vliegtuigmaatschappijen en Schiphol over het meenemen van medicatie is niet eenduidig. Maar bij de apotheek zegt men dat een medicijnpaspoort (uitdraai van de gebruikte medicijnen) voldoende is.

Als u gaat vliegen, kunt u het best bij uw vliegtuigmaatschappij of bij Schiphol navragen hoe ze met medicijnen in de bagage omgaan. Schiphol geeft aan dat op verzoek van security medewerkers de passagier een doktersrecept moet kunnen overhandigen of aan kunnen tonen dat de medicijnen op naam staan (daarvoor zou een medicijnpaspoort voldoende moeten zijn).

Hoe voorkom je een jetlag

Tips:

  • Probeer de dagen voor vertrek stresssituaties te verminderen. Probeer ook genoeg te slapen en te bewegen, zodat u in goede vorm bent als u op reis gaat. Verkoudheid en andere aandoeningen kunnen de symptomen verergeren.
  • Zorg ervoor dat u tijdens de reis niet uitdroogt, wat gemakkelijk gebeurt omdat de lucht aan boord erg droog is. Drink veel water en gebruik zo weinig mogelijk alcohol, thee en koffie.
  • Beweeg geregeld uw benen en draag niet te krappe schoenen tijdens de vlucht.
  • Neem uw medicijnen mee in de handbagage. Dan heeft u ze altijd bij de hand.
  • Vraag bij de apotheek om een medicijnpaspoort. Hierop staan de stofnamen van de medicijnen vermeld. Een buitenlandse zorgverlener kan aan de stofnaam zien welke medicijnen u gebruikt.
  • Meer informatie over jetlag: www.slaapklachten.nl/jetlag
  • De Jet lag calculator geeft advies hoe u een Jet lag kunt voorkomen. De calculator vraagt u de normale tijd in de vullen waarop u ’s ochtends ontwaakt en de tijd in het land van bestemming. Dan volgt een advies op maat. Handig!

Handige weetjes voor op reis

Ik ben mijn medicijnen kwijt wat nu?
Neem altijd de generieke naam (stofnaam) van uw medicijnen mee. Laat aan een lokale arts die gegevens zien en vraag of hij een recept wil uitschrijven. Daarmee kunt u in een lokale apotheek de medicijnen kopen.

Kan ik medicijnen die ik in een buitenlandse apotheek heb gekocht declareren bij mijn zorgverzekeraar?
Ja, dat kan. Bewaar de rekening van de apotheek goed, zodat u de kosten bij uw zorgverzekeraar kunt decalareren.

Moet ik kosten voor medische hulp zelf voorschieten?
Voor kleine ambulante behandelingen wel. Indien er opname in een buitenlands ziekenhuis nodig is, bel dan de alarmcentrale van uw zorg- of reisverzekering.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk