Vraag: Ik krijg een ander merk medicijnen mee bij de apotheek. Mag dat? (artikel)
Printen
Uit: Hyponieuws 3 – 2023
Een vraag van een lotgenoot:
Door de uitval van mijn hypofyse slik ik nu hormonen. Als ik mijn medicatie ophaal bij de apotheek, zit er vaak een ander merk medicijn bij. De apotheek zegt dan dat ‘mijn’ merk niet leverbaar is. Maar ik hoor dat andere hypofysepatiënten ‘mijn’ merk wel krijgen. Het is dus wel leverbaar. Mag de apotheek mij dan zomaar een ander merk geven?
Antwoord
Het komt vaker voor dat patiënten een ander merk krijgen. Dit gebeurt als het om generieke medicijnen gaat. Dit zijn middelen waarvan het patent is verlopen. Dan mag elke farmaceut dit middel maken. Generieke medicijnen zijn vaak goedkoper. Zorgverzekeraars wijzen 1 of 2 merken aan die zij vergoeden, en veranderen deze voorkeur regelmatig. De apotheek moet dan die middelen geven aan hun patiënten. Dat heet ook wel preferentiebeleid of voorkeursbeleid.
Er zijn medicijnen die je beter niet van merk kunt wisselen. Welke medicijnen dat zijn, vind je in de ‘Leidraad Verantwoord Wisselen’. Deze leidraad heeft een rode lijst en een oranje lijst. Op de rode lijst staan de medicijnen die je niet mag wisselen van merk, omdat wisselen veel effect heeft op de werking van het medicijn. Op de oranje lijst staan medicijnen die je alleen kunt wisselen onder goede begeleiding. Voor deze medicijnen kan een arts ‘Medische Noodzaak’ op het recept zetten. Hier zijn wel regels voor. Dit kan als het andere merk niet goed genoeg werkt. Of als de arts vooraf besluit dat wisselen niet gewenst is voor de juiste werking van het medicijn.
Maar ook bij ‘Medische Noodzaak’ proberen apotheken soms nog een ander merk mee te geven. Vaak zeggen ze dan dat merk x niet leverbaar is. Want is dit middel duurder dan het middel dat de zorgverzekeraar vergoedt? Dan betaalt de apotheek zelf het verschil in prijs.
Wil je meer weten? Kijk op www.hypofyse.nl en zoek op ‘preferentiebeleid’.
De Leidraad Verantwoord Wisselen vind je op www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/03/25/leidraad-verantwoord-wisselen-medicijnen