Verhoogde kans op psychische klachten door hormoondisbalans (artikel)

Printen

Uit: Hyponieuws 2 – 2015

We weten allemaal dat lichamelijke gezondheid erg belangrijk is voor ons dagelijks welbevinden. Geestelijke gezondheid is echter net zo belangrijk. Mensen met een hypofyseaandoening hebben een grotere kans op psychische klachten. Niet zo vreemd, als je ziet waar we tijdens ons ziekteproces allemaal tegenaan lopen. Onze hormonen, zowel bij een gebrek als een teveel, hebben een enorme invloed op ons geestelijke welzijn. De druk van een tumor op het omliggend hormoonweefsel kan leiden tot verminderde aanmaak van een bepaald hormoon/hormonen. Dit kan zorgen voor hormoondisbalans en daardoor gedragsveranderingen. Die veranderingen  hoeven niet heel groot te zijn, maar voor je omgeving zijn ze wel te merken. Ook een operatie of bestraling kan soms de structuren in het brein veranderen. Daarbij is bekend dat chronisch ziek-zijn de kans op psychische klachten verhoogt.

De invloed van hormonen

Zowel een overschot aan hormonen (acromegalie, prolactinoom of de ziekte van Cushing), als een gebrek aan een of meerdere hormonen, bijvoorbeeld na een operatie, bestraling, het syndroom van Sheehan of een ontsteking aan de hypofyse kunnen het geestelijk welzijn sterk beïnvloeden. Het is dan ook niet zo gek dat hypofysepatiënten vaker psychische problemen ervaren en minder lekker in hun vel zitten.

Klachten bij hypofysepatiënten zijn vaak depressie, sneller geïrriteerd raken of een depressief gevoel, angst, problemen met slapen en problemen met seks.

Depressie

Bij depressie voel je je langdurig somber. De zin om dingen te ondernemen is verdwenen, je bent lusteloos. Slaapstoornissen komen voor en je eetlust verandert. Misschien was de depressie al voor de diagnose aanwezig. Maar het kan ook ontstaan tijdens of na behandeling.

Angst

Angststoornissen komen bij hypofysepatiënten vaak voor, met name de sociale fobie (angst om onder de mensen te komen) en de posttraumatische stressstoornis (ontstaan omdat de diagnostiek of behandeling als traumatisch werd ervaren). Angststoornissen hebben een grote invloed op het leven van de patiënt. Je bent bang, durft weinig nieuwe uitdagingen aan te gaan en wordt zo beperkt in het dagelijkse leven. Er zijn verschillende behandelingen voor angststoornissen, zowel psychotherapie als medicatie. Vraag ernaar bij je behandelend arts.

Depressie door hormonale disbalans

Hierbij is het belangrijk om te weten dat hoe beter je hormoonwaardes zijn, hoe minder kans je hebt op depressie. Ook psychotherapie en antidepressiva kunnen bij dit soort hormoongerelateerde depressies uitkomst bieden. Blijf er niet mee lopen. Als je denkt dat je last hebt van een depressie, bespreek die dan met je behandelend arts.

Het limbisch systeem regelt emoties en stemmingen

Het limbisch systeem, een groep structuren binnen de grote hersenen, is betrokken bij het ontstaan en reguleren van emoties, motivatie, genot en omvat het emotionele geheugen. Het limbisch systeem is verbonden met andere delen van de hersenen. Het regelt onbewust en instinctief gedrag, zoals emoties en stemmingen. Daarnaast is het belangrijk bij leerprocessen, geheugenverwerking en het reuksysteem. De belangrijkste structuren in het limbisch systeem zijn de amygdala (amandelvormige kern), de hypothalamus en de hypofyse. De hypothalamus regelt het hormonale systeem door hormonen aan te maken die de hypofyse beïnvloeden. De hypofyse is het overkoepelende coördinatiesysteem en regelt de onderlinge verbanden en communicatie door precies te doen wat de hypothalamus wil. Hypofyse en hypothalamus zijn met elkaar verbonden met het hypofysesteeltje.


© Nederlandse Hypofyse Stichting - Alle rechten voorbehouden

ANBI Keurmerk