Voor de operatie
Printen
Bij een hormoonproducerende tumor (acromegalie, ziekte van Cushing, prolactinoom) stopt of vermindert door de operatie de overproductie van hormonen. Bij een niet-functionerend hypofyseadenoom of bij een craniofaryngeoom is het doel van de operatie om de druk op de omliggende weefsels weg te nemen. Dit voorkomt verdere schade aan de hypofyse. Klachten als hoofdpijn en problemen met het zien verdwijnen meestal.
Wanneer laat ik me opereren?
Een arts opereert in de meeste gevallen pas als de tumor niet goed met medicatie kan worden behandeld. Of als de oogzenuwen onder druk van de tumor komen te staan en je daardoor minder goed kunt zien. Het doel van de operatie is om zoveel mogelijk van de tumor te verwijderen.
Waar laat ik me opereren?
Het is heel belangrijk dat je wordt geopereerd door een neurochirurg met veel ervaring met hypofyseoperaties. Dan is de kans op slagen van de operatie het grootst en de kans op uitval van hormoonassen als gevolg van beschadigingen van de hypofyse het kleinst. In Nederland vinden de meeste hypofyseoperaties plaats in de expertisecentra van de universitaire ziekenhuizen (UMCs). Een neurochirurg voert de operatie uit in samenwerking met een keel-, neus- en oorarts. Op de website voor de Kwaliteitsregistraties van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (QRNS) kun je teruglezen hoeveel hypofyseoperaties er per ziekenhuis plaatsvinden. We raden je aan je te laten opereren door een neurochirurg die meer dan 20 hypofyseoperaties per jaar uitvoert.
Welke vragen stel ik?
Het is in het voorgesprek belangrijk een aantal vragen aan de behandelaars te stellen om erachter te komen of de neurochirurg voldoende ervaring heeft:
- Doet de neurochirurg meer dan 20 hypofyseoperaties per jaar?
- Doet de neurochirurg meer dan 50 transsfenoïdale (via de neus) operaties per jaar?
- Werken ze in een multidisciplinair team, met behalve de neurochirurg ook een endocrinoloog, KNO-arts, oogarts en radiotherapeut?
- Heeft de betreffende endocrinoloog ‘de hypofyse’ als specialisatie?
Meer lezen over hypofyseoperatie?
Als je via Google zoekt op ‘patiëntenfolder hypofyseoperatie’ kun je van verschillende expertisecentra de uitgebreide brochure over hypofyseoperaties raadplegen. Je leest er meer over de aanpak van de operatie, de dag van de operatie, de dagen erna en de leefregels voor als je weer thuis bent. Raadpleeg ook zeker onze informatiebibliotheek.