Hormonale stelsel
Printen
Het hormonale stelsel bestaat uit organen die hormonen afscheiden. Hun voornaamste functie is de productie van hormonen. De belangrijkste klieren van het hormoonstelsel zijn de hypofyse, de hypothalamus, de schildklier, de bijschildklieren, de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier (pancreas), de bijnieren, de zaadballen en de eierstokken.
Wat regelen hormonen?
Hormonen regelen onder meer de groei en ontwikkeling, de voortplanting en de geslachtskenmerken. Ze beïnvloeden de manier waarop het lichaam energie gebruikt en opslaat. Hormonen regelen ook het vloeistofvolume en de zout- en bloedglucosespiegels in het bloed. Ze worden door een klier of orgaan direct aan het bloed afgegeven en beïnvloeden daardoor de werking van cellen elders in het lichaam. Zeer kleine hoeveelheden hormonen kunnen hele grote reacties in het lichaam teweegbrengen.
Meer of minder hormonen
De hypofyse en de hypothalamus registreren voortdurend of er van een bepaald hormoon meer of minder nodig is. Wanneer de bloedspiegel van een bepaald hormoon te hoog of te laag is, scheiden ze hun hormonen af. Is de bloedspiegel weer in orde? Dan stoppen ze de afgifte van hormonen. Het is een ingenieus terugkoppelmechanisme, een beetje zoals een cv-ketel werkt. Is het huis voldoende verwarmd? Dan slaat de cv af.
Problemen met hormoonspiegels
Wanneer de hypofyse of hypothalamus niet goed meer functioneert, kunnen de hormoonspiegels in het bloed te hoog of te laag worden. Hierdoor worden lichaamsfuncties verstoord.
Informatiebibliotheek over hormonen
Meer informatie over hormonen vind je ook in onze informatiebibliotheek.